Principiul de funcționare și părțile procesului de distilare
Cea mai moderna tehnica de distilare este cazanul cu reflux într-o singură etapă. Este reprezentat de plăcile și deflegmatorul bine dimensionate și selectate corespunzător pentru scopul dorit, precum și de controlabilitatea precisă a acestor componente structurale. Pe fiecare placă are loc un proces de transfer al materialului, rezultând că vaporii mai volatili (precursorii, alcoolul, aromele) se deplasează în sus, în timp ce componentele mai grele (apa, compușii de distilare reziduali) se condensează și se întorc în părțile inferioare ale coloanei sau în cazan. Fiecare placă reprezintă o distilare independentă.
Ciclul de distilare: procesul operațional al distilării într-o singură etapă:
- Încărcare: Maxim 80 litri de borhot și soluție antispumant.
- Pornirea sistemului de amestecare daca cazanul este dotat cu amestecător: Încălzire rapidă care rezultă într-o distilare uniformă.
- Faza de încălzire: De la temperatura inițială a mustului, de obicei, până la 90-95 °C, cu puterea maximă de încălzire. Sfârșitul încălzirii poate fi urmărit cu ajutorul termometrului pentru must.
- Punctul de fierbere: Începem fierberea activă cu putere redusă de încălzire.
- Echilibrul coloanei: Funcționarea corespunzătoare a coloanei este susținută de controlul precis al încălzirii și de rotametrul deflegmatorului. Se recomandă încălzirea electrică.
- Fracția de precursor: Începem reducerea debitului de apă cu ajutorul supapei de control și al rotametrului, monitorizând reacția termometrului de cap.
- Fracția de mijloc: Colectăm fracția de mijloc cu o răcire uniformă a deflegmatorului și o putere constantă de încălzire.
- Sfârșitul distilării: De obicei, nu colectăm fracția de distilare reziduală; sfârșitul distilării este indicat de termometrul de borhot și de schimbările aromei ale distilatului.
- Spălare: După terminarea distilării, în condiții de încălzire oprită și după desfacerea ușii de încărcare, începem spălarea răcitorului final și a întregii coloane.
- Dilutare/răcire a borhotului: Putem adăuga apă de răcire și diluare prin ușă. Nu este recomandat să oprim motorul de amestecare în această fază, deoarece ajută la golirea omogenă.
- Golire: După deschiderea robinetului de golire, golim resturile rămase în cazan. Cazanul poate fi spălat cu un jet de apă prin ușă. Golirea ar trebui să fie efectuată direct în scurgere, utilizând funcția de spălare.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.