Biostimulatoarele sunt dificil de clasat în cadrul abordării tradiționale ale culturilor agricole. Dacă am dori să cuprindem substanțele de acest tip în grupe, atunci ar putea fi categorisite între substanțe nutritive și cele fitosanitare, acestea necesitând o autorizare specială. Numeroase produse, diferite unele de altele, aparțin clasei de biostimulatoare.
Dar calitatea de biostimulator al unei substanțe nu este dată de componentele acesteia, ci de efectul pe care îl are asupra plantelor.
„Biostimulatoarele vegetale sunt acele produse, care, în urma utilizării lor, procesele fiziologice, desfășurate în mod normal în plante ori în vecinătatea rădăcinilor acestora, se intensifică, se îmbunătățește asimilarea substanțelor nutritive și indicii de folosință, crește toleranța față de factorii de stres abiotici, crește calitatea producției, indiferent de conținutul de substanțe nutritive din produse.” (Giuseppe Natale, directorul general al Valagro)
Deci, în cazul în care un preparat conține, pe lângă o cantitate de extract vegetal, și un pic de substanță activă NPK, încă nu se poate numi biostimulator.